Wat is een normaal budget voor je wekelijkse boodschappen?

Hoeveel geef jij maandelijks uit aan boodschappen?

Hoeveel je als gezin spendeert aan voeding is afhankelijk van hoe groot je gezin is, de leeftijd van de gezinsleden of er vegetariërs zijn, eventuele voorkeuren voor bepaalde merken, waar je winkelt, ... Maar wat is een normaal budget om maandelijks uit te geven aan boodschappen?


Op de website van Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting uit Nederland) vind je een tabel die weergeeft wat de ‘dagelijkse minimale kosten voor voeding per persoon’ is voor een gezin van 2 personen.

Bron: Nibud

Aan de hand van bovenstaande tabel (tarieven januari 2023) kan je zelf berekenen wat voor jouw gezin een reëel bedrag is voor de wekelijkse boodschappen.

Wanneer je alleen bent, tel je er 10% extra erbij. Als je gezin uit 3 personen bestaat, verminder je de totale voedingskost met 20%. Een huishouden met 4 gezinsleden, mag de voedingskost met 30% in vermindering brengen.

Bijvoorbeeld:
Een gezin bestaat uit 2 ouders (beiden jonger dan 50 jaar), een kind van 7 en een kind van 12 jaar oud. Per dag besteedt dit gezin aan voeding: 7,18 + 8,01 + 4,10 + 6,61 = € 25,90.
Dit bedrag verminder je met 30% (25,90 x 30 / 100 = 7,77) omdat het huishouden bestaat uit 4 gezinsleden. De dagelijkse kost aan voeding voor dit gezin is dan € 18,13 (25,90 – 7,77). Per week bedraagt het boodschappenbudget € 126,91 en voor een maand met 30 dagen € 543,90.

Een voordeel is dat het aankopen en koken voor meer personen meestal goedkoper is. Of er nu 2 of 4 stukken vlees in de pan liggen, je verbruikt dezelfde hoeveelheid elektriciteit. Vandaar de vermindering wanneer je gezin uit meer dan 2 personen bestaat. 


Haal ik het aanbevolen boodschappenbudget?

In 2022 hield ik bij hoeveel wij maandelijks uitgaven aan voeding. Restaurantbezoeken & afhaalmaaltijden zijn hierbij niet meegerekend.

Volgens de Nibud tabel (gebaseerd op de tarieven van juli 2022) besteed je als koppel jonger dan 50 jaar zo’n € 14,16 per dag aan voeding (7,47 + 6,69). Dit is voor ontbijt, lunch, warme maaltijd en tussendoortjes. Op weekbasis is dit € 99,12 en voor een maand met 30 dagen is ons boodschappenbudget € 424,80.

De blauwe lijn is het boodschappenbudget volgens Nibud, rekening houdend met het aantal dagen per maand. De oranje lijn geeft aan wat wij per maand spendeerden aan onze boodschappen voor voeding en drank.

hoeveel gaf ik in 2022 uit aan boodschappen

In maart, april, juli, september en december gaven wij meer uit dan het aanbevolen boodschappenbudget. De overige maanden zaten wij onder het refertebedrag van Nibud. 

In 2022 gaven wij in totaal € 4 726,01 uit aan boodschappen. Dat is zo'n € 310,26 onder het aanbevolen budget van Nibud. De manier waarop wij onze wekelijkse boodschappen doen, lijkt mij dus in orde. 

Zoals je op de grafiek ziet, wisselt het bedrag dat wij maandelijks aan boodschappen uitgeven. In de maanden dat wij drank aankopen zal het budget hoger zijn, omdat wij meestal drank aankopen voor langer dan een maand. Als wij een feestje of etentje organiseren, geven wij uiteraard ook meer uit dan gewoonlijk. 


Tips om te besparen op boodschappen

Wat mij helpt besparen op boodschappen is een weekmenu opstellen, met een boodschappenlijstje winkelen en eventueel aankopen wat er in de aanbieding is (bv. actie 1 kopen + 1 gratis). Hoe ik dit concreet aanpak, lees je in deze blogpost.

Daarnaast eten wij eenmaal per week bij mijn ouders en eenmaal per week bij mijn schoonmoeder. Zo zijn familiebezoekjes niet alleen gezellig, maar ook een besparing. ;-)  


Klik & pin dit bericht!

besparen met boodschappen doen


Hoeveel geef jij maandelijks uit aan boodschappen?


(image header by Freepik)

Reacties

Populaire posts van deze blog