Review: Kijk niet achterom, Karin Fossum


‘Kijk niet achterom’ is een meeslepend verhaal dat blijft boeien tot op de allerlaatste pagina. De Noorse schrijfster Karin Fossum weet hoe ze de spanning moet opbouwen.


Verhaal in ’t kort

Een zesjarig meisje wordt vermist. Ze heeft zich laten overhalen om mee te rijden met een vreemde jongeman in een bestelwagen. Even later vindt de politie bij een bosmeertje het dode lichaam van de vijftienjarige Annie Holland. Ze werd toegedekt met een windjack, maar is daaronder volledig naakt. Annie was een knappe meid, op wie veel mannelijke buren blijkbaar een oogje hadden. Ze had echter verkering met Halvor, een stille jongen, wat ouder dan zij. Volgens Halvor was Annie het laatste halfjaar heel erg veranderd: ze leefde teruggetrokken en was zwaarmoedig geworden.

In een dorpsgemeenschap waar iedereen elkaar kent, gaan achter schijnbaar normale gezinsverhoudingen duistere geheimen schuil. Stukje bij beetje legt inspecteur Sejer de feiten bloot.

‘Jij hebt ook een dochter,’ zei hij nieuwsgierig, ‘die de puberteit heeft doorgemaakt. Hoe was dat eigenlijk?’
‘O’, mompelde hij, uit het raam kijkend. ‘Eigenlijk bemoeide Elise zich meer met zulke dingen. Maar ik kan het me natuurlijk nog wel herinneren. De puberteit, dat is een tamelijk oneffen terrein. Ze was een zonnestraaltje tot ze dertien werd, toen begon ze te grommen. Ze gromde tot ze veertien was, toen begon ze te blaffen. En daarna ging het over.’

Dit vond ik ervan

★★★★☆

Het verhaal speelt zich af in een rustig dorpje in Scandinavië. Samen met inspecteur Sejer en zijn collega Skarre leer je de inwoners kennen en ontrafel je steeds meer van hun geheimen. Wat ik vooral onthoud is: niemand is wie hij of zij lijkt te zijn. Het boek laat je niet los totdat je weet wie de moordenaar is.

Kijk niet achterom’ is spannend, mysterieus en leest erg gemakkelijk. Karin Fossum beschrijft haar personages op een heel geloofwaardige manier, zet je soms op een verkeerd spoor en blijft boeien.


Zelf lezen?

‘Kijk niet achterom’, Karin Fossum, 279 pagina’s, 2016.

Je kan het boek o.a. kopen bij Bol.com, Amazon of breng een bezoekje aan de bibliotheek in jouw buurt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Verhuisd!