Weet jij waar jouw geld naartoe gaat? + gratis Spreadsheet kasboekjeUit een rondvraag blijkt dat zo’n 6 op de 10 Belgische gezinnen moeite heeft om alle rekeningen te betalen. De stijgende energie- en voedingsprijzen maken het moeilijk om te sparen.


Volgens dit artikel maakt bijna de helft van de Belgen geen financiële plannen voor langer dan een maand. Terwijl een planning helpt om financieel rond te komen en betalingsachterstanden te vermijden.


Zicht krijgen in je inkomsten en uitgaven

Ik ben goed met cijfers en in efficiënt werken. Dat komt van pas in mijn job én in ‘t huishouden. Ik weet wanneer ik welke rekening mag verwachten en waar mijn geld elke maand naartoe gaat. In een Google Spreadsheet houd ik bij wat er maandelijks binnenkomt en hoeveel ik uitgeef.

Doordat ik altijd betaal met mijn bankkaart vind ik al mijn uitgaven terug in mijn bankapp. Tweemaal per maand open ik mijn bankapp en noteer ik mijn inkomsten en uitgaven in het Spreadsheet. Dit duurt slechts enkele minuten en op deze manier heb ik elke maand zicht op wat er in- en uitgaat.

Weet jij hoeveel geld je maandelijks uitgeeft en hoeveel er binnenkomt? Waaraan geef jij het meeste geld uit?

Door al jouw inkomsten en uitgaven eens naast elkaar te zetten, krijg je zicht in jouw financiën. Wanneer je op het einde van de maand jouw uitgaven aftrekt van je inkomsten, zie je al snel hoe je er financieel voor staat. Het doel is om elke maand geld over te hebben zodat je niet steeds geld van je spaarrekening moet overschrijven, maar juist geld opzij kan leggen voor bv. een nieuwe auto, vakantie of om een spaarbuffer aan te leggen.

Gebruik een kasboekje

Met een kasboekje zie je snel hoe je er financieel voor staat. Je kan jouw inkomsten en uitgaven handmatig in een schriftje noteren, bijhouden via een app op je smartphone of gebruik mijn handige (en gratis!) Spreadsheet als digitaal kasboekje. Dit bestand:
 • Geeft je een overzicht van jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven.
  Hoeveel geld geef je maandelijks uit? Hoeveel geld komt er binnen? Hoeveel geld blijft er over (of niet)?
 • Biedt inzicht en structuur in jouw financiën.
  Waaraan geef je het meeste geld uit? Waar kan je eventueel op besparen?
 • Geeft aan hoeveel je maandelijks moet sparen voor je spaardoel.
  Wil je sparen voor een auto of een weekendje weg? Noteer welk bedrag en hoelang je hiervoor wilt sparen. Vervolgens verschijnt er hoeveel je elke maand aan de kant moet leggen voor je spaardoel.
 • Helpt je om een spaarbuffer in te bouwen.
  Vul elke maand in hoeveel je hebt gespaard. De balk laat zien hoever je al op weg bent naar je spaarbuffer. Log in met je Google account, maak een kopie van de Spreadsheet en start met invullen. Veel succes ermee!


Werkt mijn spreadsheet niet voor jou? Op Etsy vind je nog veel meer voorbeelden van budget planners.


Klik & pin dit bericht!(image header by Freepik)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Verhuisd!